Opinions: El parany del bilingüisme

Dimecres, 15 de febrer de 2006 a les 18:00


pensament, catala, llengua, nacionalisme, catalunya, Definitivament s'ha reobert el debat sobre la llengua a Catalunya, mentre a Suïssa s'hi parlen 4 llengües sense que això ocasioni cap mena de problema. I és que Suïssa és fruit d'un pacte entre territoris per formar un estat confederat, i la llengua oficial de cada cantó és únicament la pròpia del territori.

En canvi la formació de l'Estat Espanyol no fou pactada sinó imposada per la força i el sistema de llengües obliga als ciutadans dels territoris ocupats a aprendre una llengua que no n'és la pròpia, mentre a Castella només aprenen la seva. Per tant, tenim un Estat Espanyol democràtic de base no democràtica. Imposició enlloc de pacte. Perquè hi ha gent que té obligació de conèixer dues llengües i altres sols una? Això és igualtat? Voler prescriure que cada català ha de saber l'espanyol sense dir al mateix temps que cada espanyol ha de saber català, i gallec, i basc és una immoralitat imperialista.

Però més greu em sembla la ceguesa de tants catalans que defensen el bilingüisme quan no existeixen societats bilingües estables, sinó que el bilingüisme és l'expressió per a designar un moment determinat d'un procés de substitució lingüística.

No ens deixem ensarronar! Una cosa és ser políglota, és a dir, dominar més d'una llengua, i una de ben diferent és deixar morir la llengua pròpia. Com a individus lliures hem de poder decidir quines llengües volem que aprenguin els nostres fills. 

Ningú parla de prohibir el castellà. Recordeu que pel cap baix a Catalunya es parlen 300 llengües amb total llibertat. La Llengua Catalana ha de ser la única llengua oficial perquè ha de tenir un territori on poder desenvolupar-se amb normalitat, com el tenen totes les altres llengües lliures del món.