casset3

 

EXPOSICIÓ PERMANENT VIRTUAL DEL DISC D'HAVANERES
 

Selecció d'enregistraments fonogràfics - en format de casset -amb alguna particularitat destacable per part de formacions
vocals-instrumentals de petit grup en el context del gènere d'havaneres en català.

 

 

Particularitats / Cassets

           

Les veus del mar

Les veus del mar Per tu ploro Les veus de Besalú
Havaneres Les veus dels Pescadors Havaneres i cançó marinera 1984 Cavall Bernat
Havaneres Els Pescadors de l'Escala Havaneres i cançons (1992)

Les veus dels Pescadors

Amb cançons i havaneres Núria Berengueras i Quatre Veus Havaneres i cançons (1995) Les veus dels Pescadors
      L'amor al mar (1999) Les veus dels Pescadors

 

 

 

 

 

 

 
 
Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  LVM-010 Yoko 1989 Les veus del mar Les veus del mar

 Joaquim Dotras 

  

 

Audició

 

-Interessant versió de la romança de Simpson -Despierta negro- de la sarsuela La tabernera del Puerto (P. Sorozábal). 

-Havanera de sentit trascendental de J. Dotras Fors i l'escriptor Josep Galceran.

No hi ha versions en vinil.

 

Ser com el vent, Ser com el mar (Galceran/Dotras). Varat arran del mar mirant el pas de les onades fugisseres dorm, fora del port, abandonat el meu amor. L'amor que  mai no mor cerca un nou vent cerca un nou mar i oblidarà l'antic timó i el vell patró.  Vull l'alegria de les onades, ser com el mar. Poder ser lliure sense  fronteres, ser com el vent. Seguir la ruta de les estrelles vers l'infinit. Vull oblidar, ser com el vent, ser com el mar. Vull oblidar, ser com el vent, ser com el mar.

 

 

 

 

 
 
 
Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS EPL-0CC Horus 1992 Havaneres Els Pescadors de l'Escala
               
 
Audició

 

-Magnífica versió -ingterpretació i arranjaments- de "La Puntaire" (Bello/Badosa). Aquesta versió no es troba enregistrada en vinil.  

-Versió de l'"Adéu Calella (...adéu Llafranch)" de J. Lara, que aquí apareix com a "Adéu L'Escala (..adéu Empúries)".

Únicament versió en casset.

 

               

 

 

 

 

 

 

 

Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  NBE-0CC ECB Records 1985 Amb cançons i havaneres Núria Berengueras i Quatre Veus
               
   

 

Audició

 

 

     
 
Primera versió en format analògic d'aquesta havanera dedicada a la comarca del Vallès.  L'havanera del Vallès. (Vicenç Olivé) De terra endins la tonada ha nascut aquesta havanera; no ens parlarà de la platja ni podrà ser pas marinera. El que del mar ens allunya, la grandesa del nostre terrer, som d'una bella comarca som d'aquesta plana que es diu "El Vallès". Tot cantant una havanera sols volem demostrar que tot aquell que canta  ja sigui a muntanya o a prop de la mar.  És que sent dintre de l'ànima  tot l'orgull del català, si ens uneix la sardana  també una havanera ens pot agermanar.  Tant al pla com a muntanya, mariners o gent de la terra, treballadors incansables que la pau és llur crit de guerra. Nostra Catalunya aimada dins el cor la portem tots plegats, som Catalans a muntanya ho som a la plana i també a la mar.
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  LVB-0CC ECB Records 1991 Per tu ploro Les Veus de Besalú
               
     

 

Audició

 

 

     
 
Excel·lent treball d'aquest històric grup vocal-instrumental garrotxí que -dirigit per Josep Maria Bassols i Salés- va formar part del context del món de l'havanera entès en la seva configuració escènica tradicional. Memorable versió de "La mare" per part d'aquest entranyable conjunt de veus mixtes on freqüentment es posa de manifest el bell i emblemàtic duet de les veus femenines ( Ramona Quintana -soprano- i Pilar Ocon -mezzo- -escoltar "Canta i no llores" a LP "Sense tu" de 1987 dins la col·lecció de vinils-   ). Una acurada versió aquí de "Quan jo en tenia pocs anys" (molt probablement en la veu solista de Pere Surroca) i de la "Sardana del Vallespir" del mestre Rafael Martínez Valls arrodoneixen aquesta mostra.
 
 
 

 

 

 

 

Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  CVB-84 OPEN Records 1984 Havaneres i cançó marinera-1984 Cavall Bernat
               
     

 

Audició

 

 

 

     
 
Única versió, almenys en gravacions de Cavall Bernat, de l'havanera de Josep Lluís Ortega Monasterio, "L'Havana Xica" dedicada a Vilanova i la Geltrú.
 
 
 

 

 

 

 

Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  VDP-010 Horus 1992 Havaneres Les veus dels Pescadors
         
         
 

 

 

 

Audició

 

 

 -Arranjament del popular valset "Pescador sóc d'una cala" (C.Casanovas/J. Burjachs)  amb novedosa entrada recitativa a tres veus.

Variacions finals arranjades per a veu de baix. Duet final Llucià Carbó-Pere Bahí.

No existent en vinil.

 

 
 

 

 

 

 

 
 
Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  LVP-020 HORUS 1992 Havaneres i cançons  Les veus dels pescadors
               
   

 

Audició

 

     
 
Magnífic enregistrament de la que esdevindria una de les formacions més reconegudes i valorades en l'escenari de l'havanera catalana en la dècada dels '90. En aquest casset podem escoltar un excel·lent "Pel teu amor (Rosó)" interpretat per l'emblemàtic tenor escalenc Llucià Carbó, així com una poderosa "Puntaire" i "Catalans a l'Alcàrria" tot  des de la destra direcció i arranjaments del reconegut mestre sardanista i acordionista, el vidrerenc Jaume Burjachs. A la veu baixa hi és notori en Pere Bahí. La segona veu és la del guitarra rosenc Sebastià Rubí i al contrabaix l'Enric Bassas. S'afegeix "Un inglés vino a Bilbao" una havanera basca que sovint apareixia en "bilbainadas" de grups com els Bocheros o els Chimberos. Gran cinta.
 
 

 

 

 

 
 
Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
CS  LVP-030 HORUS 1995 Havaneres i cançons  Les veus dels pescadors
               
   

 

Audició

 

 

     
 
Gravació ja posterior respecte l'època del vinil.  En aquesta fase, la formació "Veus dels Pescadors" incorpora el baix Benet Pera que provenia de "Les veus del mar". Segueixen la línia musical de la gravació del '92 amb poderosa veu i instrumentació. Amb el bon valset d'en Pere Bahí i Jaume Burjachs "Cançó de pescadors" s'iniciaven les actuacions. En l'audició s'inclou una molt sentida i encoratjadora sardana de Joaquim Soms i O. Iscla a la lletra: "La tercera primavera"; així com una altra de temàtica d'aproximació al "Terra baixa" d'en Guimerà: "Catalunya Plora" del mestre Viladomat i del lletrista Tragan. També una versió molt expressiva del "marxant" a càrrec de Sebastià Rubí, guitarra i segona veu.
 
 
 
 
 
 
Referència Discogràfica Any Format Títol Intèrpret
LVP-030   HORUS    1999 L'amor al mar Les veus dels pescadors

 

 

Audició

 

 

Possiblement es tracti de la darrera edició inèdita en casset de la història de l'havanera catalana i alhora la darrera gravació d'aquesta històrica formació. Interessant tot el casset. Aquí van les veus de Llucià Carbó, Sebastià Rubi i Benet Pera. "Carícies" sardana de Josep Vicenç "Xaixo" en una tessitura molt alta de tenor però que Llucià Carbó defensava amb plena solvència. Per a la posteritat de l'havanera l''excel·lent duet Carbó/Pera en vàries cançons compartides que ens van llegar. Aquí amb l'emblemàtica peça de Salvador Dabau "La barca abandonada". Colofó final a una excepcional formació que va marcar una època i mantingué un estil propi d'interpretació basat en solidesa de veus i acompanyament instrumental.
 

 
 
 
Exposició permanent virtual del disc d'havaneres © 2011