HAVANERES EN VINIL
Període 1956 (1948*) - 1992

Exposició permanent virtual corresponent a enregistraments discogràfics - en format de vinil - per part de formacions vocals-instrumentals de petit grup en el context del gènere d'havaneres en català.

Col.lecció corresponent també a enregistraments discogràfics - per part de formacions de cor de la resta de l'Estat, així com una mostra de cassets d'interès no existents en vinil.

 
 Actualització 18/07/2016.  L'Oreig de Mar (Martana 1985) (18/07) / Les veus dels pescadors (casset de 1999). 08/08/2016. Problemes en el servidor de BBDD de cançons no permeten momentàniament escoltar mostres d'àudio.
 
EXPOSICIÓ EXPOSICIÓ EXPOSICIÓ

 

De finals dels ’80 i fins a inicis dels ’90 les discogràfiques van abandonant paulatinament la producció en format vinil i van apostant pel format digital CD. Si bé hi haurà uns anys de publicació compartida en aquesta transició (1990-1992), les editores es decantaran finalment en exclusiva pel so digital en CD amb els seus avantatges associats. Seran els '90 un periode en el que el suport informàtic i l'ús dl’Internet agafaran progressiva introducció en la societat i, en aquest context, la compatibilitat amb la música de suport CD afavoriran, fins els nostres dies, un escenari de dúctil comunicació, intercanvi i transferència entre dades digitals i audios del qual el disc de vinil anirà quedant relativament apartat.

Singularment l’Havanera (i/o el cant mariner o de taverna) -com a gènere i referida a les nostres comarques- al llarg de la dècada dels ’70 farà el seu pas extensiu des de l’aconteixement més reduït o intimista propi del "cant espontani de taverna” al fenòmen més nombrós "en escenari” o en major mesura proper al món de l'espectacle. Aquest canvi de modalitat condueix a un creixent reclam i difusió popular a partir de la dècada dels ’80 i a la seva consolidació musical; un procés, d'altra banda, força minuciós per tractar d'intentar extendre'ns en aquestes breus línies. Estem referint-nos doncs a un periode d'eclosió en que l’enregistrament sonor en CD no és encara present (pel que fa a l'havanera apareixerà exactament a primers dels ’90). Als '80, els grups d'havaneres que es plantegen enregistrar, assagen i graven de cara “al disc” -en vinil- del qual paral·lelament es publiquen també cassets, format aquest preferit per molts simpatitzants de l’havanera per allò de "poder escoltar la música al reproductor musical del cotxe".

 

No es tractaria d'establir comparatives arran dels avantatges o inconvenients entre el disc de vinil i el casset. Al marge de tot el que pugui fer referència a la qualitat en el so, el disc de vinil freqüentment reflecteix una major quantitat d’informació textual o gràfica en la seva presentació respecte del casset. És a dir, per a una mateixa edició en ambdos formats, conté el disc de vinil un major nombre d’elements informatius o gràfics que s'afegiran a la seva condició artística.

En aquesta Exposició ens centrarem en oferir una sintètica mostra gràfica i auditiva de les publicacions en format de disc de vinil, tot i que trobareu un apartat accessible des de la plana INICI per a algunes publicacions en format de cassette que poden contenir algun detall de particular interès a considerar. 

Tant de bo la col·lecció havaneresenvinil pugui anar-se completant paulatinament amb més obres dins d'aquest marc que ens plantegem.  En tot cas, la finalitat de l'Exposició no és altra que la de compartir modestament aquesta col·lecció de vinils (a la que de tant en tant, i fins a la data, puc anar afegint algun exemplar) pensant en els records entranyables que pot evocar entre aquelles persones que en aquells anys seguien els escenaris de les cantades i, per suposat, també tractant d'afegir elements d'apropament i de referència que puguin ser extrets pels qui s'interessen de forma particular per les arrels històriques del gènere.

Serveixi aquest esforç també com a homenatge vers aquells -siguin o no ja entre nosaltres- que han anat posant el seu granet de sorra per tal que l'havanera arribés als nostres dies en la magnitud actual. No ens cal oblidar que -llavors i ara- cadascú intenta fer la seva acció o aportació en la mesura o manera que ho creu, interpreta o entén les coses en cada diferent moment o que la situació personal li ho permet. Artista, creador, cronista, espectador, organitzador ......... directa o indirectament.... És un Tot i és cosa de tots.

Afegit a d'això, i des d'aquestes línies el meu més profund reconeixement als sentits de tolerància, cordialitat i respecte que prevalen entre aquest nostre col·lectiu. Espero pugui ser del vostre interès.

Ferran Garcia Garrido
Responsable de l'exposició

 Actualització gener de 2016  /  info2@havaneresenvinil.org  /         
Associació Canthavaneres / Exposició permanent virtual del disc d'havaneres © 2011