ALZIRA

 

 

 

UN POC DE HISTORIA

 

 

 

 

 

 

Alzira, joia del Regne de València, va ser sempre apreciada pels diferents governadors i lloada per múltiples poetes. Jaume I després de la conquesta de les Illes Balears (1229 – 1235) començà la reconquesta del regne musulmà de València. Quan El Conqueridor ocupà la ciutat de València a 1238, prengué possessió de les terres fins el límit del Xúquer, firmant una treva amb els musulmans que durà fins el 23 de Desembre de 1243. Al mateix temps els castellans amb el rei Alfons arribaren fins a Múrcia. Els valencians musulmans es trobaren atenallats entre els dos fronts.I complida la data de la treva Jaume I retornà de Catalunya a València per a conquerir tot el regne. Els preparatius assustaren  l’arraez d’Alzira, que abandonà la ciutat junt als seus guerrers refugiant-se a Múrcia.En eixe moment els moradors d’Alzira, trobant-se desemparats, decidiren negociar amb Jaume I el conqueridor, enviant un emissari.

 

 

REI EN JAUME I

DIFERENTS PERSONES HAN ENCARNAT LA FIGURA DEL REI EN JAUME I DESDE L'ANY 2003 QUE S'INTRODUEIX ESTÀ EN LA FESTA.

1 EDUARD COSTA ANY 2003

2 PASCUAL TUDELA 2004-2011

3 MANEL ARREBOLA 2011-2015-2016

 

HAN SIGUT EMBAIXADORS:

 

JUAN ORTEGA. ANY 2003

RAFAEL FITA I SANTAMARIA. ANY 2010

MANEL ARREBOLA. ANY 2011

MAITE NAVARRO. ANYS 2013,2015,2016

BELEN SANTACREU TRINIDAD. 2017

HAN SIGUT CAPITANS CRISTIANS:

1 JOSE LORENZO ARRIBAS 2010

FILÀ CREUATS-RIBERENCS.

2 JOSEP BERNAT IBORRA TAFANER 2011

FILÀ CONQUERIDORS.

 

3 CONCHA MORALES CARRASCO 2012

FILÀ CONTRABANDISTES-BANDOLERES.

 

4 GEMMA GARCIA 2017

FILÀ CORSARIES DE LA RIBERA

 

PREGONERS DE LES FESTES MMCC

1 FERNANDO VERA I MARTÍ 2008

PRESIDENT DELS MMCC 2003-10 

2 JUAN ORTEGA PELUFO 2009

DELG. PROTOCOLO I MEMBRE DESTACAT DE JLFA.

3 JULIO TORMO PRESENTADOR DE RTVV I TVM. ANY 2010.

4 ALEX GADEA

ACTOR ALZIRENY DE SERIES EN RTVV, ETC ANY 2011.

5 ALFONSO ROVIRA MARÍN

CRONISTA GRÀFIC D'ALZIRA 2012.

6 AURELIÀ LAIRÓN PLÀ  

CROSNISTA DE LA CIUTAT D'ALZIRA 2013

7 CARLES ALBEROLA

ACTOR, DIRECTOR I DRAMTURG ALZIRENY. 2014.

8 EN JOAN ANTONI CABANES GANDIA

PARROC DE L' ESGLESIA DE LA SGDA. FAMILIA I CONSILIARI DE LA SETMANA SANTA D' ALZIRA.

 

9 EN JOSEP ANTONI FLUIXÀ ESCRIPTOR.

 

10 LAURA GRANELL I ARTUR BLASCO. FUNDADORS DE RECLAM EDITORIAL

NA VIOLANT D'HONGRIA

Al sí de la Filà Conqueridors naix la inquietut de crear uns personatges que enriquiren l'entrada dels cristians; ja que al ser sols una Filà quedaria molt pobra a comparança de l'entrada mora que tenia eixe any unes 7 filades, mes el seu Boat corresponent, carrosa i caballs.
Per tant aquel primer anys Els Conqueridors trauen  Estendart , dos paladines del Rei i el Abanderat del penó de la Conquesta, així itot sent acompanyats per la figura del Rei en Jaume I que ja sortia en l'entrada des d'uns anys avans.
aquest primer any fou el que sembra en Aida Moscardó i Marrahí  una de les Paladines d'aquell 2007 el sentir Conqueridor de la Festa i fou proposada com a Iª Na Violant d'Alzira per al l'any 2008. Any en que el bandol cristyià es va veure aumentat en tres filades noves.
Aida en representa molt dignament en tots els actes que estaben establerts per aquell entonces i portà per a l'entra un magnific trage roig cardenal amb brocats daurats.
Gracies Aida per que tú obrires la porta  d'Alzira com a Iª Regina del Bandol Cristià d'Alzira.

Per a l'any 2009 la figura de la Na violant hauria d'eixir de la Filà dels Templaris que ostentaben el càrrec d'esquadra d'Honor aquest mateix any i per qüestions alienes a la Filà no va poder ser.
Així que es la Filà dels Conqueridors i per a que no es perdera la tasca feta. Varen consultar amb les altres filaes del Bandol Cristia; la proposta de que fora la Naviolant d'Hongria 2009: la senyora Anna Belem Aliño i Tur  colaboradora activa dins de la Fila dels Conqueridors al que tots acceptaren i ella molt agraida accepta també aquest ja importat càrrec.
Anna Belem compli amb tot els ampliats actes de les festes 2009 i lluí un excelent trage fet per ella  mateix de color Blanc Nuvia amb una capa de 6 metres de llargaria amb l'escut de la ciutat d'Alzira al bellmig de la mateixa. Gracies Anna Belem per la teva comprensió i paciencia davant les errades posibles.

Ara be el futur. Clar que no som Vidents i encara no saben qui serà la pròxima Naviolant Alzirenya., que ha de sortir, si no hi pasa res de la Filà Riberencs-Creuats. Que ostentaran la esquadra d'Honor 2010. Any del X Aniversari de la recuperació de la Festa a Alzira.
 
AIDA MOSCARDÓ I MARRAHÍ
NA VIOLANT D'HONGRIA 2008.
FILA CONQUERIDORS.

ANNA BELEM ALIÑO I TUR NA VIOLANT D'HONGRIA 2009.

FILA CONQUERIDORS.

Mª Angeles Rodriguez Na Violant 2010 i 2011 FILA CONQUERIDORS

 LOLA JUAN NA VIOLANT D'HONGRÍA 2012 I 2013 FILÀ CONTRABANDISTES/BANDOLERES. 

       LOURDES GARCIA NA VIOLANT           D' HONGRÍA 2014 I 2015

FILÀ CONTRABANDISTES /BANDOLERE

JUANI GARCIA URBANO. NA VIOLANT D'HONGRIA 2016-2017

TAMBORS DE BATALLA

Els anomenats Tambors de Batalla del Bandol Cristià naixen a l'any 2008 i participen per primera vegada a l'entrada de bandes del mateix any i a l'entrada de Moros i Cristians .
Estan composats per 14 membres que interpreten percusió de creació propia amb tambors i timbals.

La seva primera intervenció ,fou com apertura de l'entrada 2008 del Bandol C;ristià fent-se cárrec del grup el jove Agustin Gomez i Sanchez que fiu les delicies sonores de l'entrada d'un jove Bandol Cristià.
Durant l'any els Tambors de Batalla, son llogats a altres poblacions( Picassent, Gandia, Albalat de la Ribera....) tocant marxes tribals per a diferents Ballets tant  Moros com Cristians.
Al 2009 Els Batalla ampliem el nombre de componets i actés en que participen: entrada falsa, entrada de bandes, entrada de moros i cristians com acompanyament del Ballet Amazones. demostrant així la seua valia i profesionalitat
.Estrenen indumentaria propia del Bandol Cristià. ( túniques barrades amb roig i blanc amb els simbols de la Filà Conqueridors a la que pertanyen.)
Cal destacar que a hores d'ara estan prou solicitats en altres poblacions per a desfilar amb els bandols cristians.

al 2011 esterenen els seu estendart i pasen a formar part oficialmente de l'Associació cultural moros i cristinas "La Vila" d' Alzira.

 


ESCUTS DEL BANDOL CRISTIÀ D'ALZIRA  DESDE EL 2006 FINS ARA

               

 

HISTORIA DELS MOROS I CRISTIANS D'ALZIRA VIDEO RESÚM 2001 A 2010

 

 

 

 

 

 

FILA CONQUERIDORS ALZIRA

   

 

 

AQUESTA FILÀ, A AGAFAT LA RESPOSABILITAT DE TANCAR LA DESFILADA DEL 2016 CELEBRANT AIXÍ EL SEU X ANIVERSARI  I DE VEN SEGUR ENS DEIXARÁN UN BON GUST DE BOCA.

 

NOSALTRES ELS CONQUERIDORS


La Filá Conqueridors naix al sí dels Moros de la Vila ,en concret a la Fila Els de la Vila i desde l'exercici del 2006 sorgix d'un grup de festers Amb inquietuts de composar un Bandol Cristià, fins eixe moment intregrats a una de les filades mores; pensaben en donar a la festa dels Moros a la Vila un complement que l'engrandira mes si cap.
Es cert que la figura del Rei En Jaume I ja sortia a la desfilada be a cavall o en carrosa com ho be fent desde l'any 2004. Els que avuí formen part dels conqueridors, pensaben que es feia necesari una filà que'l acompanyés.
En acabar-se la desfilada del 2006, David Mercado es posà mans a l'obra, contactant amb gent que hi estaba interesada en formar part d'aquest projecte i es així com quant ja erem unes cinc o sis persones es posa en coneiximent de l' assosiació Moros de la Vila per tal de vore si tenien a bé el premetre aquesta nova incorporació a la festa; i no sense discrepancies es dona el vist i plau aquesta aventura. Posant algunes condicions que a hores d'ara anem cumplint. Esperem anar a mes tos junts, Moros i Cristians de la Vila d'Alzira.

ESQUADRES D'HONOR 

La Fila dels Conqueridors, ha tingut aquest carrec l'any de fundació 2006-07 per ser l'unica filà del Bandol Cristiá i l'any 2008 per ser la mes veterana es decidí que forem de nou i que la Na Violant fora de la nostra Filá. Naixen així les primeres Capitanies en la ciutat d'Alzira; encara que no la figura del Capità. Si existía la figura del Rei Em Jaume I.

Al 2011  tenim  de nou Capitanía Cristiana. el nostre Primer Capità de la Filà fou: En Josep Bernat Iborra i Tafaner ,  un dels cuatre menbres fundadors de la nostra Filà, el cap d'escuadra En David Mercado i En Joan Carles Costa, La Na Violant, Na Angye Rodriguez i cal destacar de la nostra Capitania 2012 el gran boat amb animals, ballets, heralds, i el trage especial de la l'esquadra d'Honor titolat " Caballets"tot versat amb el titol de la capitania " eqüestre" . La nostra fila al 2014 agafa la responsabilitat de fer un xicotet boat i traure traje especial,  per a tancar la desfilada. Acompanyant a Na Violant com es habitual. aquest any 2014 no hi ha capitania cristiana (templaria)  . enguany 2016 la fila traura un traje especial per a celebra el X aniversari i després..... ja vorem quant ens tornará a tocar.

DADES D'INTERÉS DE LA FILA CONQUERIDORS
ELS CONQUERIDORS ES FUNDEN AL 2007 I FUNDEN AL MATEIX TEMPS EL BANDOL CRISTIÀ SON ESCUADRA D'HONOR AL NO HAVERNE ALTRA . CUSTODIEN AL REI EN JAUME I, ESTRENEN EL SEU ESTENDART.LES TÚNIQUES QUE LLUIXEN SON LES DELS ALMOGAVERS DE BENIGANIM I ELS TRAGE QUE DUEN  L'ENTRÀ SERÀ DESPRES EL SEU TRAGE OFICIAL DE GALA I ESTABLIXEN LA CLAU COM A SÍMBOL OFICIAL DE LA FILÀ CONQUERIDORS
ELS CONQUERIDORS REPETIXEN ESCUADRA D'HONOR, TRAUEN LA 1ª NA VIOLANT AIDA MOSCARDÓ I MARRAHÍ, ESTRENEN LES SEUS TÚNIQUES BROCADES AMB L'ESCUT AL PIT I ADQUIRIXEN ELS SEUS TRAGES OFICIALS DE GALA PER J.C. COSTA.  DESFILEN AQUEST SEGÓN ANY AMB EL TRAGE ANOMENAT GUERRERS DE  ST. BLAI QUE ERA MOLT PESAT. 2008
ELS CONQUERIDORS ESTERENEN EL SEU ESTENDART OFICIAL I REGLAMENT INTERN DE LA FILÀ. SENT LA PRIMERA EN TINDREN UN.  TAMBE TRAUEN LA 2ª NA VIOLANT ANNA BETLEM ALIÑO I TUR 2009
ELS CONQUERIDORS SON REPRESENTACIÓ DE LA FESTA MOROCRISTIANA ALZIRENYA A FITUR. ES LA PRIMERA VEGADA QUE LA FESTA ESTÀ REPRESENTADA AMB LA PERSONA DE J.B. IBORRA I ANGYE RODRIGUEZ .2010

ELS CONQUERIDORS OSTENTEN EL CÀRREC DE LA CAPITANIA CRISTIANA EN EL SEU 5 ANIVERSARI DE FUNDACIO DE LA FILA I DEL BANDOL CRISTIÀ.

ELS SEU CAPITA ES J.B. IBORRA, EL SEU AMBAIXADOR MANEL ARREBOLA I  PALAZÓN, LA SEVA NA VIOLANT ANGYE RODRIGUEZ, ES LA PRIMERA FILA QUE PRESENTA CARTELL DE CAPITANIA I PORTEN 12 ESTANDARTS AMB ELS ESCUTS NOBILIARIS DELS COMPONENTS. LLUIXEN UN TRAGE ANOMENAT CABALLETS QUE DESPERTA L' INTERES DE TOTS ELS FESTERS. 2012.

ELS CONQUERIDORS VARIEN ELS COLORS DEL SEU TRAGE OFICIAL PASANT DEL TRADICIONAL BLAUGRANA A ROIG VÍ I NEGRE AMB CAPA DE VELLUT GRIS AMB ELS ESCUTS HERALDICS I EL OFICIAL DE LA FILÀ AL QUE INCORPORARAN EL EMBLEMA D ELA FLOR DE LYS BROCADA. ESTRENA EL DIA DEL PREGÓ 2014.

ELS CONQUERIDORS TRAUEN UN TRAGE ESPECIAL DE ÓS CORTESIA DE EN JOAN CARLES COSTA. TANCANT LA DESFILADA 2014 DE FORMA ESPECTACULAR.

ELS CONQUERIDOR CAMBIEN DE CAP D' ESCUADRA EN 2014 SENT JOAN CARLES COSTA GONZALVO .

ANY 2015: ELS CONQUERIDORS COMPLETEN EL SEU TRAGE OFICIAL AMB UNA PELL BLANCA , ESCUTS DE LA SENYERA D'ALZIRA I CASC AMB EL ESCUT DE LA CIUTAT. OBSEQUI DE EN JOAN CARLES COSTA . QUI SERÀ EL PROXIM CAPITÀ DE ÑA FILA AL 2020.

AL 2016 ANY DEL X ANIVERSARI  DE LA FILÀ . EL CONQUERIDORS AGAFEN LA RESPOSABILITAT DE TANCAR EL BANDOL CRISTIÀ AMB UN BOAT. QUE CONSTA DE TRES 4 PARTS. 1- BLOC DE BATALLA. ESTENDARTS DE LA FILA, TAMBORS DE BATALLA , CARRO DEL X ANIVERSARI XIQUETS/ES DELA FILA, ROMPONÀ DE PIQUES, PORTADORA DE LA ESPASA DEL REI. 2- BLOC POBLE.  FILÀ DE LLAURADOS AMB BANDA ,BALLET DE LLAURADORS AMB DOLÇAINES I TABALS, GRUPS DE ESTENDARTS FUNDACIONALS CUSTODIAN AL ABANDERAT 2016 SILVER CARRION I MARTÍ PORTANT DE LA SENYERA ALZIRENYA. BLOC 3 FIGURES. CARROSA AMB EL REI JAUME PRIMER MANEL ARREBOLA I NA VIOLANT D' HONGRÍA JUANI GARCIA URBANO. BLOC 4 CONQUERIDORS. ESCUADRA ESPECIAL DE LA FILA ACOMPANYA DA DE LA MURGA DE LES BARRAQUES INTERPRETAN LA MARXA OFICIAL DE LA FILA: TAFANERS 2014 I FEDERICOS.

 

 


  ABANDERAT 2016

SILVER CARRIÓN MARTÍ

NOU CABALLER 2016

ALEJANDRO SOLER MONTALVAN

NOU CABALLER 2015

JOQUIN SOLER I BORRAS

NOUS CABALLERS DE LA CONQUESTA 2014

RAFAEL SANGIL CANO.

EMILIO RAFEL ALFONSO SIFRE.

Nou Caballer De La Conquesta 2011
Eric Bertomeu i lopez
(EXCENDIA AL 2012)
David Gabardó i Albert
Nou Caballer De La Conquesta 2010
Marcos Signes (
BAIXA al 2014)
Nou Caballer De La Conquesta2009
En Manel Ximo Carrión i Martí.

Nous C
aballers De La Conquesta 2008

 En Juan Carlos Costa

En Juan Manuel Merenciano

En  Jose Francisco Hervás Rodriguez(excendencia al 2009)

En Manuel Aguado Aguado (excendencia al 2009)

En Victor Aguado Aguado (excendencia al 2009)

En francisco Aguado Aguado (excendencia al 2009)

 

1ª NA VIOLANT D'HONGRIA 2008

AIDA MOSCARDÓ I MARRAHÍ
 

 


PRIMERA MARXA OFICIAL DELS CONQUERIDORS

"TAFANERS 2014"

 

PRIMERA CAPITANIA OFICIAL 2011

PRIMERA DESFILADA ANY 2007

 

FUNDADA AL 2006RELACIÓ DE FUNDADORS

JUAN ORTEGA, DAVID MERCADO , JOSEP BERNAT IBORRA TAFANER I RAFEL FITA SANTAMARIA

MEMBRES QUE DESFILAREN PER PRIMERA VEGADA EL 7 D'OCTUBRE DE 2007.
CAP DE FILÀ: 
EN DAVID MERCADO I GARCIA
FILÀ D'HONOR 2007:
JOSEP BERNAT IBORRA I TAFANER
JOSEP VICENT MARRAHÍ I FUENTES (EXCENDENCIA AL 2010)
JOAN GOMEZ (EXCENDENCIA AL 2008).
RAFAEL FITA I SATAMARIA
JOAN ORTEGA I PELUFO
ZOILO MARTINEZ GREGORI (EXCENDENCIA AL 2009).
EMISARI:
EN RAFAEL FITA I SANTAMARIA
PALADINES:
AIDA MOSCARDÓ I MARRAHÍ
MONICA MARTÍ I GOMEZ ABANDERAT:
JUAN JOSÉ MOSCARDÓ I MARRAHÍ

REI EN JAUME I:
EN PASCUAL TUDELA.

EXERCI DE JAUME I DESDE 2004 FINS A 2011

 

 

 

 

 

57 Anys de la Primera

 Marxa Cristiana

"ALELUYA"

 

Amando Blanquer Ponsoda.

Amando Blanquer Ponsoda

(Alcoy, 5 de febrero de 1935Valencia, 7 de julio de 2005) compositor y pedagogo musical de la Comunidad Valenciana.

 

En la primavera de 1958, la festa de Moros i Cristians asistía, amb no poca sorpresa, al premeditat naiximent d'una nova modalitat musical.

Heia alguns anys que'ls "Moros" -Entenent-lo com a Festers del bandol moro- disposaven d'una música especifica i diferenciada amb la que acompanyar les seves desfilades i en especial les Entrades. Pero "Els Cristians", continuaben fent us dels alegres pasdobles multiusos de sempre que, com a molt, eren sutilment marcialitzats, posnt al davant uns rutmics timbals.

Un Jove Music Alcoia de vint-i-cuatre anys volgue intencionadament posar remei a la manca de música per al bandol cristià i es disposa a cear un tipús de composició que ell mateix denominaría marxa cristiana, en recurrent contraposició a les musiques de les que ya disfrutaben els moros.

Amando Balnquer Ponsoda (1935-2005), intrepretant el sentit històric dels denfensor de la Creu, concebí la marxa cristiana com una composició dotada d'un marcat caracter religios.

El bandol moro ja es deleitaba amb melodies orientalitzades i feia seus pasatges musicals evocadors de l'exotisme musulmà. bé ho sabía el Mestre Balnquer que, un any avans había compost la inmortal marxa mora "tarde de Abril".

Ara el repte era plasmar en una partitura, la religiositat d' una coral litúrgica, el profund recolliment d' un oratori, la gloriosa solemnitat d' un himne de lloança a Deu, a Crist, a la Creu. Així ho entengué l'autor, batejant el resultat amb l'apropiadissim nom d'Aleluia, la primera de les composicions escrites expresament per a que l' exercit cristià marxara en les entrades, de mena singular i diferenciada. Naixía així la primera marxa cristiana de l'història de la música festera.

Quant escoltes per primera vegada la marxa cristiana Aleluia, et quedes llaujerament desorientat. Probablement el mateix degué pasar-los als festers de 1958. Sona a música religiosa, i sense dubtes no es una marxa de processó. Música de temple de gom a gom en día de festa major concel'lebrada.-. Diuen que amb ells no es pot fer una entrada? La majoría de la gent d' entonces es mostraren la seva escèptica opinió, premiant amb l'indiferencia a la nova creació.

 

També Amando Blanquer quedà desconcertat al comprobar l'escasa acceptació popular que había tingut la seva nova aportació musical. Tres anys mes trad, es dona una segona oportunitat, convensut de la necesitat que tenien els festers cristians de disposar de la seva propia música. escriu "Salmo" (1962), la segona marxa cristiana en ordre cronologic.

El mateix sentiment religios inspira la composició;La música es bonica, pero el fester no se l'imaginaba transpasant els murs d'una esglesia. La marxa del Mestre, tampoc es entensa per el públic y, sobre tot, no es capàs d' eixir al carrer, acompanyant a les escuadres en l'Entrada. El mestre Blanquer abandona dessebut la seva tasca d'inventar la marxa cristiana, tal i com ell la conçebia.

Durant molts anys, Amando Blanquer, contrariat, no volgué saber res de les marxes cristianes, fins al punt de que la seva profusa vida creativa, es desemvolupà al marxe d'aquest tipus de composicions. I així pasaren vint-i-vuit anys avans de que, acceptant l' evidencia evolutiva, escribí per fí en 1995, la seva terceramarxa cristiana, la que tots i totes coneguen baix el títol de " Tino Herrera".

El Mestre Blanquer contemplaba com altres compositors, que sense dubte vegueren en "Aleluia" i en "Salm" el grem d' alguna cosa que era precisa cultivar, conseguien la paulatina acceptació de la nova modalitat de música festera, vençent la cabuda resistencia dels inmovilistes festers. Però es a base de melodies que enfatisien l'epic, allunyant-se del sentit religios. Els gustos pasen per fer marxes guerreres, belicoses, marcials. Músiques grandioses, heroiques, molt trionfals, a sovint contrapuntades amb gracioses danses medievalitzades.

José Maria Ferrero con "Bonus Cristianus"(1966) i José Perez Vilaplana amb "Zoraidamir" (1969), foren els compositors que recolzantse amb l'idea de Amando Blanquer, començaren a popularitzar la marxa cristiana.

Amb contagotes, van apareguent nous títols i autors que poc a poc, van oplint els repertoris de les banes de música. "gentileza 72" (Perez Vilaplana, 1972), "Als Cristians"(José Maria Valls, 1975), "Apostol Poeta"(José Maria Ferrero,1978), "El Conqueridor" (José Maria Valls, 1980), "Pas Als Maseros"( José Maria Valls, 1982), "L'Ambaixador Cristiá" ( Rafael Mullor Grau, 1984), "Illicitana" (José Maria Ferrero,1984), son unes poques per significatives composicions que nutrixen l'història de la marxa cristiana.

Pero tornant a l'origen, el cert es que les gents de 1958 nosaberen entendre a la marxa cristiana. Amb seguretat, la genialitat creadora de Amando Blanquer s'adelantà a la capacitat d'entendre dels seus contemporanis. Li pasà el mateix a la seva marxa mora "Tarde de Abril", escrita l'any avans, 1957, i que fou rebutjada per el jurat del concurs decomposició d' Alcoi, perque " Degut a la seva extraordinaria factura i orquestració, no era adecuada per a la festa". Huí en día, ningú dubta de la valía d'aquesta obra d'art.

Com tampoc ningú cuestiona la valía "d'Aleluia" per a desfilar pel carrer, el genuí proposit del autor. Com tantes altres coses en la vida, sols era una qüestió de temps. Els festers casi sempre necesitem d'una lenta i pesada digestió musical para asimilar les creacions novedoses dels compositors.

Amando Blanquer completà, casi mitj segle despres d'haber-hi escrit la primera, el seu cataleg de marxes cristianes amb "Àguiles i cadenes" (2004) I " La Torre es Cristiana"(2005).

Pasat el Temps Amanda Blanquer arriba a dir: " Jo no vaig inventar la marxa cristiana, estaba en el ambient. jo sols tenia que agafar-la". Cincquanta anys i un bon grapat de marxes cristianes contemplen esta reflexió feta desde l'humiltat per el Pare de la marxa Cristiana.

 

Aquest article a sigut extret de la revista actualitat festera n 6 2008. Avent-lo escrit En Ricard J. Montés i traduit a nostra llengua amb tot els respectes, per un fester Cristià d'Alzira.

 
CONQUERIDORS
2006-2018